Creativitat i Salut Mental

Aquest projecte es basa en diferents tipus d’art, com son la narrativa, la poesia, la fotografia, l’escultura amb ferro i la ceràmica, sent totes les obres realitzades per ells mateixos, persones afectades per un problema de salut mental.

És un equip de persones afectades d’una manera o una altra per problemes de salut mental, en que hem comprovat en primera persona com la creativitat, l’art i la cultura els ha ajudat i els ajuda a superar i millorar la seva salut mental, i que són eines i factors importantíssims per la recuperació i la normalització en la societat.

Creiem que es molt important aquesta iniciativa de dur a terme un cicle d’exposicions itinerants per les capitals de comarca de la demarcació de Lleida, acompanyades per xerrades i/o conferències i en alguns llocs també actuacions musicals en directe per part de persones afectades d’un trastorn mental.

  • Creativitat i Salut Mental I EDICIÓ
  • Creativitat i Salut Mental II EDICIÓ

Les persones participants de les diferents exposicions son:

Ia Edició

MERCÈ TORRENTALLE – escriptora i pintora

RICARD MIRA – escultor de fama internacional

PEPI MONTESINOS – ceramista

EVA RAURET – fotografia i poesia

IIa Edició

Raúl Pombo, expressió artística i escultura expressiva

Mercè Torrentallé, escriptora i pintora

Txema Serrano, poesia intimista

Ramón Gabernet, pintor i animació digital

Mariona Boldú, pintura figurativa

Joan Carles Ferrer Blanch, pintura figurativa

Jaume Cases Sabariego, escultor i pintor

Carme Roig, escultura

Alejandro López, poesia intimista

Joan Porta Salse, músic

 

Es va celebrar una primera edició del projecte durant els anys 2015 i 2016 als següents territoris: Les Borges Blanques, Cervera, Balaguer, la Seu d’Urgell, Lleida ciutat, Tremp, Mollerussa, Sort, Solsona i Esterri d’Àneu.

I vist l’èxit,  durant el 2017, i amb el suport dels artistes, de la Diputació de Lleida i del Departament de Cultura es va dur a terme la 2ª edició del projecte. La junta va veure necessari arribar també a poblacions petites on l’índex d’estigma pot ser més elevat, i l’exposició itinireant col·lectiva va recorrer diverses poblacions de les comarques de l’Urgell i la Segarra  amb nous artistes, i conferències sobre salut mental, els territoris van ser: San Guim de Freixenet, Guissona, Cervera, Tàrrega, Agramunt i Bellpuig.

Aquest 2018, s’està portant a terme la 3ª edició a la comarca de les Garrigues, exposant les obres de deu artistes diferents. Com a novetat, aquest any, l’exposició també és visitada per alumnes de primària, els quals treballen les emocions a través les obres exposades. Les ciutats que es visitaran són Arbeca, Cogul, les Borges Blanques, la Granadella i Juneda.