El cap de setmana del 15, 16 i 17 de novembre, set persones de la província de Lleida amb diagnòstic de problemàtica de salut mental han viatjat amb el programa Respir a Tarragona, on han pogut conèixer la història romana i medieval de la ciutat i gaudir dels seus barris i les seves platges.

La persona que pateix un trastorn mental sever acostuma a dependre econòmicament i socialment de la seva família.

Aquest fet comporta, sovint, que s’estableixin vincles d’un alt nivell de dependència que impedeixen que la persona afectada potenciï les seves capacitats d’autonomia i creixement.

El Programa Respir ofereix la possibilitat que la persona amb trastorn mental gaudeixi d’un recurs lúdic i cultural d’interès, atractiu per a ella i per a la seva família, que també veu alleugerida la seva tasca cuidadora. Es tracta d’un servei que pretén incloure socialment la persona amb un problema de salut mental en el seu mitjà social més proper. L’objectiu del programa és promoure l’autonomia i potenciar les capacitats individuals de la persona amb trastorn mental, i oferir un recurs que alleugereixi el nivell de dependència que sol establir amb la persona cuidadora.

Aquest any, la Coordinadora d’entitats de Salut Mental i Addiccions de les Terres de Lleida ha apostat per aquest projecte, per tal que totes les persones de la província de Lleida es puguessin beneficiar. La sortida ha estat duta a terme amb la col·laboració de la Fundació Salut Mental Catalunya i s’ha pogut realitzar gràcies al suport de la Diputació de Lleida.